Frågor och svar
Information
Den här webbplatsen behöver lagra så kallade kakor (cookies) på din dator för att fungera. De finns två typer av kakor, temporära och permanenta. De kakor som den här webbplatsen behöver är av temporär natur och rensas bort när du stänger din webbläsare. För att kunna lagra undan att du accepterar kakor måste webbplatsen dock skapa en permanent kaka för den här webbplatsen för att lagra att du accepterar användning av kakor även vid kommande besök hos oss. För att kunna använda webbplatsen behöver du acceptera att vi lagrar undan kakor på din dator.
Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!
-
-
När kommer hyresavin?
-
-
Betalar du med bankgiro OCR får du dina hyresavier kvartalsvis*. Vanligtvis är det din fastighetsskötare som delar ut dem till dig i mitten av månaden. Exempelvis får du hyresavierna för januari, februari och mars i mitten av december.
Betalar du med autogiro får du din hyresavi varje gång det sker en förändring av din hyra. Exempelvis vid hyreshöjning och engångskostnader som nycklar.
Betalar du via e-faktura får du dina hyresavier till din internetbank.
* Gäller ej Smedjegatan i Taberg som får hyresavierna varje månad
-
-
Jag hittar inte min hyresavi?
-
-
Via Mina sidor under Hyresgäst - Min hyra kan du se din hyresavi med OCR-nummer. Betala sedan in din hyra till bankgiro 474-6285. Tänk på att välja rätt månad, då varje månad har ett unikt OCR-nummer.
Du vet väl om att du kan betala din hyra via autogiro eller e-faktura via din internetbank - ett bra och miljövänligt alternativ!
-
-
Var hittar jag OCR-numret?
-
-
Om du valt att betala din hyresavi med bankgiro får du en pappersavi varje månad med ett unikt OCR-nummer. Det framgår på din hyresavi vilket OCR-nummer som du ska uppge.
Saknar du din hyresavi kan du gå in via Mina sidor under Hyresgäst - Min hyra . Där ser du din hyresavi och OCR-nummer. Du betalar in din hyra till bankgiro 474-6285.
-
-
Hur gör jag för att betala in hyra via autogiro?
-
-
Det finns möjlighet att betala din hyra med autogiro. Om du väljer autogiro slipper du manuellt betala hyresavin, det sköts automatiskt. Se till att det finns pengar som täcker din hyra på ditt bankkonto dagen innan förfallodagen. Pengarna dras från ditt konto sista bankdagen (vardagen) i månaden. Läs mer här.
-
-
Jag blir sen med hyran denna månad. Kan jag skjuta eller dela upp min betalning?
-
-
Det är inte möjligt att skjuta upp eller delbetala hyran efter förfallodagen. Den 10:de i varje månad kommer din obetalda hyresavi automatiskt skickas till vårt inkassobolag Intrum. De skickar din hyresavi på nytt med en påminnelseavgift. Du kan med andra ord inte betala din måndshyra till Junehem om du fått en påminnelse, du betalar månadshyra och påminnelseavgift direkt till Intrum.
-
-
Jag ska åka utomlands. Kan jag få hyresavin tidigare?
-
-
Om du vet att du inte kommer vara hemma under den tid som hyresavin måste betalas, rekommenderar vi dig att ansluta dig till autogiro och/eller e-faktura.
Har du e-faktura skickas hyresavin till din internetbank och du betalar den via din internetbank. E-faktura går bra att kombinera med autogiro.
Med autogiro dras hyran automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Det gör att du inte behöver tänka på hur och när hyran ska betalas. Den kommer alltid in till oss i god tid.
-
-
Var hittar jag mitt lägenhetsnummer för adressändring?
-
-
Ditt lägenhetsnummer, ett fyrsiffrigt nummer, hittar du på ditt hyreskontrakt eller i ditt trapphus på namntavlan, din postbox eller på utsidan av din lägenhetsdörr.
-
-
Måste jag ha en hemförsäkring?
-
-
Om du saknar hemförsäkring ersätter inte Junehem dina personliga saker om du drabbas av inbrott, brand, vattenskada eller någon annan olycka, undantaget i de fall där Junehem bevisligen har orsakat skadan eller varit försumliga. Samma sak gäller om exempelvis en vattenskada sker hos din granne, men drabbar dig. Har du ingen hemförsäkring får du inte heller någon hjälp med ersättning för förstörda saker och dylikt. Kan du inte bo i din lägenhet under reparationstiden kan du också tvingas betala din tillfälliga bostad under tiden.
Så ja, det är viktigt att ha en egen hemförsäkring.
-
-
Vad innebär IMD - Individuell mätning och debitering?
-
-
Med individuell mätning och debitering (IMD) betalar du bara för din egen, faktiska förbrukning istället för den genomsnittliga förbrukningen i huset.
Forskning visar att vi är mer positiva till att spara när vi själva betalar för förbrukning av exempelvis el och vatten. Med IMD kan du påverka din boendekostnad och samtidigt bidra till en bättre miljö. Vinnare blir både du som hyresgäst och miljön!
Få mer information om IMD
-
-
Varför måste jag ha tre månaders uppsägningstid när det är bostadsbrist?
-
-
De som söker lägenhet har oftast ett boende med uppsägningstid att ta hänsyn till och det kan vara svårt att ta över en lägenhet i förtid. Enligt hyresavtalet har du tre månaders uppsägningstid, men om den som ska flytta in i din lägenhet har möjlighet att flytta in tidigare kan uppsägningstiden bli kortare.
Tänk på:
Om ni kommer överens om tidigare inflyttningsdatum så är du som flyttar ut ansvarig för lägenheten fram till det datum som uppsägningen träder i kraft.
-
-
Jag har förlorat mina köpoäng, vad gör jag?
-
-
För att behålla dina köpoäng och stå kvar som sökande, måste du logga in på Mina sidor minst en gång per år. Du måste själv komma ihåg när du behöver uppdatera din registrering för att behålla dina köpoäng. Missar du att logga in inom 12 månader får du göra en ny registrering och börja samla poäng på nytt.
-
-
Varför blir jag spärrad?
-
-
Det kan finnas olika orsaker till varför du blir spärrad. Du kan bli spärrad om du har betalningsanmärkningar, skulder eller negativa boendereferenser. Din intresseanmälan kan spärras vid uteblivet svar tre gånger inom sex månader till erbjuden lägenhet eller om du tackar nej tre gånger inom sex månader till erbjuden lägenhet. Du kan max ha tre aktiva intresseanmälningar på lägenheter samtidigt.
Junehems uthyrningspolicy
-
-
Vad innebär kötid?
-
-
Kötid räknas från den dagen du registrerade dig i vår bostadskö och för varje dag din ansökan finns hos oss får du tillgodoräkna dig 1 poäng per dag. Har du kontrakt hos oss och registrerat dig i vår bostadskö får du tillgodoräkna dig 1.5 poäng per dag från det datum du registrerade dig.
Bra att känna till
Har du tidigare varit registrerad i bostadskö hos nkBo, Grännahus, Visingsöbostäder, Bankerydshem eller Bottnaryds Bostads AB eller via Junehems tillfälliga hemsida behöver du registrera dig på nytt på Mina sidor. När du registrerar dig kommer systemet känna av om du funnits med i vår bostadskö sedan tidigare och du kommer på sista ansökningsdelen se när du registrerade dig samt hur många poäng du har.
För att behålla din kötid/poäng från gamla bostadskön måste du registrera dig på nytt senast 2020-10-31.
Efter den 31 oktober 2020 går det naturligtvis fortsatt bra att ställa sig i kö, men den gamla kötiden/poängen är då förlorad och registreringsdagens datum blir grunden för din nya kötid/poäng.
-
-
Om jag hyr en lägenhet i andra hand, som godkänts av Junehem, kan jag ta över kontraktet?
-
-
Nej, om lägenhetsinnehavaren inte vill flytta tillbaka till lägenheten efter periodens slut, måste hen säga upp lägenheten med tre månaders uppsägningstid. Lägenheten publiceras sedan på vår hemsida. Som andrahandshyresgäst har du med andra ord ingen förtur till lägenheten.